sâmbătă, 17 septembrie 2011

Mark Blyth, the Slavoj Zizek of political economy

http://www.radioopensource.org/mark-blyth-5-sovereigns-citizens-and-suckers/


Ce este suveranitatea? Suveranitatea nu este, cum zice Weber, monopolul violenței legitime, ci monopolul puterii de absoluție. Dacă, schmittian, suveranul este acela care poate suspenda legea curentă, atunci, în termeni economici, suveran este cel care poate suspenda autoritatea conturilor contabile curente si șterge, așadar, datoria.
De unde natura pur spectaculară - și doar spectaculară - a jubileului mondial din anul 2000. Zeci de milioane de pelerini la Roma, fără însă ca o absoluție efectivă, o iertare a datoriei, deci un jubileu efectiv să aibă loc cu adevărat.
Declinul suveranității politice a statului este expresia diferenței negative dintre datoria financiară și capacitățile sale de absoluție. Gaura financiară nu mai poate fi umplută prin simpla punere în funcție a tiparniței de bani a statului, prin prestația suverană de creare de valoare printr-o simultană creare de datorie - așadar prin tradiționalele certificate de datorie statală (bond-uri de stat).
De unde, declinul suveranității politice a statului vine, ca la Hegel, în două faze: mai întâi ca tragedy - în momentul în care capitalul financiar sancționează autonomia statului, și noi suntem prinși de fraieri, - și apoi ca farce - în momentul în care autonomia statului va fi sancționată inclusiv din punctul de vedere al legitimității sale politice, adică în momentul în care ne prindem și noi.

http://www.democracynow.org/2011/9/19/david_graeber_the_debt_of_the

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu